Weebly Site

 

Vecka 40 2009 - Batterierna laddade och nedräkning pågår...

Picture
Mer info inom kort...

vecka 39 2009 - Fokus på ombyggnad

Picture
Den närmaste tiden kommer att vara fortsatt sporadisk uppdatering. Högre aktivitet om marknaden tar fart nedåt.

Vecka 38 2009 - Fokus på discgolf och att plocka svamp...

Picture
Ännu en fin vecka och jag kan inte låta bli att tillbringa dagarna ute i skogen. Häromdagen så kom äntligen nyheten att HQ tar upp jakten på XACT. Nu kommer sannolikt fler snabbt börja skruva i sina verksamhetsplaner och jag räknar med att konkurrensen hårdnar och volymer ökar dramatiskt under 2010.

Vecka 37 2009 - har verkligen tjuren kommit tillbaka?

Picture
Tror att björnen snart tittar fram igen när alla inser att världen inte är i bästa skick. Arbetslösheten ökar och stimulanspaketen ebbar ut. Varifrån kommer tillväxten? Fondmarknaden står inför enorma förändringar och de börslistade instrumenten växer lavinartat. Förra veckans börsnedgång är snart borta, men jag kommer inte stänga några korta positioner utan räknar med förnyad oro inom kort.

Vecka 36 2009 - Vem köper aktier i detta läge?

Picture
Inverterade fonder kan nog vara melodin ett tag framöver. Tänk dock på att alla börshandlade fonder med hävstång är till för korta tidsperioder och inte - "buy and hold". Vill du inte sälja dina aktier eller traditionella fonder och är orolig inför hösten kan ju XACT Bear eller någon av alla bear-produkter vara ett komplement just nu. Direxion har många produkter och omsättningen i dessa är i de flesta fall god och många day-traders har övergett enskilda aktier för att bara handla denna typ av instrument.

Trots att jag inte arbetar just nu så räcker inte tiden till för att utveckla hemsidan som jag vill, men ser som alltid fram emot era kommentarer och ideér.

Vecka 33-34 semester och Vecka 35 kommer björnen?

Picture
Fått en del kommentarer kring hemsidan och skall de närmaste veckorna försöka lägga ner lite mer tid. Sommarlovet för barnen är slut och jag tror även att uppgången närmar sig ett slut. Marknaden känns dopad och vi får se vad som kan få västvärldens börser att backa. Spanar på Direxions Developed Markets 3 x bear och hittar inga intressanta långpositioner överhuvudtaget.

Vecka 32 2009 - Paus, vila och rekreation...

Picture
Säljer HM (427) och Alfa (79,80) samt halverar MTG (270) och drar ner lite i portföljens stora vinnare Skanska (säljer 400 på 103,75) - likviditeten i den svenska portföljen är därefter cirka 35 procent. Närmaste två veckorna kommer jag ligga lågt på alla sätt och vis. Fortsatt trevlig sommar alla läsare!

Vecka 31 2009 - Måndag morgon - Ökar likviditeten även i den svenska portföljen

Picture
Pga teknikproblem och lite resande har jag inte skrivit mycket och har inte kunnat uppdatera grafen under aktiefliken. Säljer Ericsson (73) och kommer nog även sälja av lite HM, Alfa och MTG inom kort...

Vecka 30 2009 - Inga nya positioner

Picture
Den senaste tidens uppgång har jag helt missat (om man bortser från den svenska aktieportföljen) Jag är inte alls övertygad om att vi har sett det värsta och ligger hellre kontant än köper i detta läge. Rapportperioden pågår några veckor till och marknaden nyktrar säkert till så småningom. Jag får väl erkänna att jag inte lagt ner många timmar på aktiemarknaden de senaste veckorna och så kommer det vara ytterligare några veckor. De senaste affärerna har gått sisådär. Jag stängde min minishort på SP500 dagen innan den nådde knock-out och det blev en liten förlust och mina oljeaffärer har gett ett litet plus. Just nu jag inga etf:er eller minifutures utan kommer som sagt ligga kontant.

Vecka 29 2009 - Ännu en gång för snabb...

Picture
Man är en riktig sopa som ännu en gång stängt en position alldeles för tidigt. ERY har stigit 10-15 procent sedan jag sålde och smart som jag är tog jag i fredags position att oljepriset skall stiga och vi får se om det finns något stöd här runt 60 dollar. Kan oljebolagens rapporter och oroligheter i Nigeria kan påverka oljepriset i rätt riktning? Just nu känns det dock troligare att oljepriset ska ner under 50 dollar och jag kommer snanolikt att stänga denna position och ligga lågt tills en tydligare trend visar sig. Nu blir det inte mer skrivet idag.


Vecka 28 2009 - Olja, oljeaktier och börshandlade instrument

Picture
Börsen känns sommartrist även om rapportsäsongen strax drar igång. Jag räknar med att det kommer många dåliga rapporter och att marknaden kommer falla och att köpa mer skydd är mer troligt än att öka aktieexponeringen. På råvarusidan så har det också varit en svag utveckling och vetet börjar komma ner mot intressanta nivåer, men jag avvaktar. Jag har tidigare varit investerad i Direxions Energy Bear ETF och är nu i valet och kvalet kring vart oljepriset skall ta vägen. Å ena sidan så är jag ju pessimistisk när det gäller världskonjunkturen, konsumtionen, skuldbördan och inte minst arbetslösheten å andra sidan så kommer det ta tid att ta fram alternativ till oljan. Kortsiktigt och tekniskt skall olja sannolikt ner något ytterligare, men det kliar i fingrarna att snart köpa Direxions Energy Bull ETF eller RBS MINILONG olja eller något annat instrument med lite hävstång. Som jag skrivit tidigare är det dock oerhört viktigt att ha trenden med sig när det gäller den här typen av instrument och jag är alltför osäker än så länge.


Vecka 27 2009 - Underbart är kort, men inte längre...

Picture
Ni som läser på bloggen vet att jag stängde ERY i förra veckan efter en fin uppgång. Jag blir alltmer sugen på att gå lång olja eller oljeaktier, men kommer sannolikt att vänta en tid. Jag kommer att fokusera på sol och bad med mina söner de närmaste veckorna och vill inte sitta vid datorn och häcka. Om ni tittar under aktier så finns en uppdaterad graf över den svenska aktieportföljen som jag låter ligga still. Jag behåller MINISHORT SP500 som ett skydd mot sommaroväder på börsen.


Vecka 26 2009 - Skönt börsfall och vackert väder

Picture
Med ERY och MINISHORT SP500 så känns det riktigt skönt att tillbringa måndagen på stranden. Jag ska försöka att inte stänga några positioner och hoppas att ni är försiktiga med aktieinvesteringar den närmaste tiden. Den svenska portföljen faller på och jag har problem med kursuppdateringen därför redovisas ingen färsk graf under aktier. (090622)


Vecka 25 2009 - Ostadig börs - precis som vädret

Picture
Rykten och alltmer negativa signaler. Det lär bli en ostadig börs framöver...

Vecka 24 2009 - Små rörelser än så länge...

Picture
Den senaste veckan har präglats av relativt små förändringar från dag till dag. Under dagarna har vi dock sett relativt stora rörelser som man brukar se när det är tunn handel och många otåliga traders. Det är ovanligt osäkert på aktiemarknaden och även inom valuta- och räntehandel verkar investerarna rådvilla. Oljepriset är en annan viktig parameter och där har vi sett flera färska oljeprisanalyser med riktkurser från 50 till 85 dollar per fat. Själv är jag fortsatt viktad mot en större rekyl på aktimarknaden. Främst genom ERY som är en bear-etf med tre gångers hävstång mot oljesektorerna, men även korta positioner mot Ryssland och SP500. Min svenska aktieportfölj är intakt och innehåller: Alfa, Astrazeneca, Elekta, Ericsson, Handelsbanken, HM, Meda, MTG, Nordea och Skanska. Jag tror som sagt att börsen skall ner, men tycker de flesta innehaven bör klara sig bättre än index och är långsiktigt intressanta. Dollarn som jag var kort i mellan 20 april och 20 juni känns återigen betydligt starkare än kronan, men jag tar inga valutapositioner eftersom jag tror det finns andra tillgångsslag som kan ge bättre betalt.  (090609)

Vecka 23 2009 - Inget regn - fortsatt högtryck...

Picture
Världen har aldrig varit i bättre skick och än en gång verkar aktiemarknaden vara helt riskfri. Skämt åsido, trenden är urstark och om jag var orolig förra veckan så kan jag inte säga att jag blivit lugnare av de senaste dagarnas rally. Stockholmsbörsen nådde idag årshögsta och nästan allt stiger. Många dansar nog nära utgången och jag räknar med en rekyl inom kort. Sommaren är normalt en av de sämre perioderna för aktiemarknaden och jag håller fast vid att råvaror är mer intressant det närmaste året eller så. Jag kommer således inom kort att öka likviditeten i den svenska aktieportföljen och kommer sannolikt att köpa några bear-produkter. Jag är redan investerad i RBS minifuture som går kort SP500 och jag kommer nog att köpa någon eller några bear-etf:er med hävstång. Jag nu är "mellan jobb" och äntligen slipper månadsregeln så om vädret blir sämre så kommer jag nog att tillbringa en del timmar framför skärmen för att handla mer aktivt än på länge. Idag var första fria dagen och då var vädret alldeles för bra och jag tillbringade några timmar på stranden och tog årets första dopp. Imorgon skall det blir lite sämre väder och jag kommer nog redan imorgon vikta ner aktieexponeringen. Oljan är jag också ganska tveksam till och Handelsbankens bearcertifikat eller ERY finns på köplistan. (090601)


Vecka 22 2009 - Regnet drar in från väst...

Picture
Osäkerheten tilltar och även om jag fortfarande långsiktigt är negativ till dollarn så tror jag att det kan vara läge att vikta upp portföljen med några etf:er noterade i dollar. Jag har tidigare skrivit om DBA (vecka 8) och jag är fortsatt positiv trots att den stigit med cirka 20 procent sedan början av mars. PowerShares DB Agriculture är en stor ($1,7 mdr) och bred råvarufond med den största exponering inom socker, sojabönor, korn och vete vilket jag anser vara ett bättre alternativ än aktiemarknaden just nu. En bra guide hittar du även här. Om vi håller oss fast vid storleken en liten stund så kan nämnas att det finns ett 60-tal etf:er som har ännu större fondförmögenhet och trots stor turbulens under 2009 så är SPY ohotat störst med en förmögenhet om drygt $60 mdr. Största innehavet med cirka 5 procent är EXXON (dvs aktier för cirka 23 mdr SEK) - noterbart är också att förvaltningsavgiften är 0,09 procent per år. Den näst största fonden är GLD som inte oväntat investerar i guld. Även om jag är positiv till råvaror så är jag försiktig till metallinvesteringar. Fonder som fortfarande är intressanta är: PXR (scrolla ner till vecka 52 2008), XBI (vecka 01), PBW och FAN(vecka 03). Vid sidan av etf:er har den trogne läsaren säkert noterat mitt intresse för andra börshandlade instrument och den egna portföljen innehåller förnärvarande flera sådana och om spreadarna krymper så ökar säkert intresset ännu mer. Handelsbanken är offensiva med sin nya bull & bearcertifikat och även där har jag tagit postioner men har just nu bara ett vetecertifikat. Just nu är det kraftigt ner i USA och postionen som jag tog innan lunch idag bör få en trevlig resa under morgondagen. Det är en Minifuture på SP500 från RBS som har nästan 11 gångers hävstång och bör således stiga med minst 20 procent i morgon bitti. Nu skall jag snart sätta mig och titta på andra halvlek och se om Barcelona kan hålla ledningen eller om Man U kan komma tillbaka.

vecka 21 2009 - Fårskalliga flockdjur?

Picture
Just nu är det inte lätt att vara förvaltare. Inflöden från alla håll och på alla typer av aktiefonder har fått förvaltarna att driva marknaden kraftigt upp de senaste veckorna. Enligt siffror från USA fortsätter omallokeringarna och förra veckan fick amerikanska aktiefonder in $2,3 miljarder dollar vilket var den största insättningsveckan sedan 2007.  Antalet etf:er har fortsatt öka och antalet börshandlade instrument är snart oräkneliga. Dollarn har jag varit rädd för sedan den 20 april och de senaste dagarna har tyvärr den studsat uppåt mot kronan och vi får se om det är tillfälligt eller om studsen kring 200 dagars var vändningen. Den egna aktieportföljen har utvecklats väl och det senaste köpet Ericsson känns som en vinnare oavsett kortsiktig riktning. Jag gissar att den närmaste tiden blir lite av varannandags handel och förvaltarna kommer bli ännu mer gråhåriga. I veckan har jag träffat ett par fd kollegor som är fondförvaltare eller förvaltare och jag kan väl säga att dom inte sprudlar av optimism när jag berättar om vad jag tror om produktutvecklingen framöver. Vid sidan av dessa herrar så har jag haft kontakt med ett par mer positiva personer som är intresserade att hjälpa till att utveckla denna sida till något bättre och vi får se vad som kan hända framöver. 

Jag är ju en vän av råvaror och avslutar här med ett utdrag ur Torbjörn Iwarssons senaste krönika där man kunde läsa följande: "Investeringskapital flödar till aktiemarknaden, marknaden för företagsobligationer och råvarumarknaden. Hur mycket kapital är det som kan investeras? Ja, som ett litet exempel kan nämnas att för ett år sedan hade Handelsbanken 17 miljarder i hushållsinlåning i Sverige. Vid årsskiftet var det tio gånger mer. Pengar som efter Riksbankens räntesänkningar knappt ger någon ränta. Successivt skall alla dessa pengar ta vägen någon annanstans. Det blir allt varnligare att de hittar vägen till råvarumarknaden. Vi har just börsnoterat och börjat handla Bull och Bear - certifikat på råvaror - än så länge finns bara guld och råolja. Jag har mer än tio års erfarenhet av börshandel och har faktiskt inte sett ett sådant investerarintresse sedan Ericsson-warranter åren 1999 och 2000. Olja är absolut mest populärt, Bullvarianten som ger 2x uppgången. Innan maj är slut har vi noterat en Bull (2x) och en Bear (-2x) på Matif-vete. Vilken tror ni folk kommer att investera i?"

Vecka 20 2009 - Verktygslådan växer!

Denna vecka skall jag skriva lite mer om börshandlade produkter. De senaste veckorna har jag ju fokuserat på enskilda aktier och den enorma uppgång vi sett på världens börser. Jag hade en intressant lunch i veckan som fick mig att öppna ögonen lite mer och vi får se vad detta leder till.

Jag har i flera år brunnit för börshandlade fonder och jag tror även idag att det är en marknad som kommer växa mycket här hemma i Sverige. Som förvaltare och sparare får man dock heller inte missa alla andra börshandlade produkter som nu finns att tillgå. ABN/RBS Open End certifikat är ett sådant alternativ, Handelsbankens nya Bull & Bear certiikat är ett annat och så har även RBS minifutures som jag har handlat med en del den senaste tiden. Listan kan göras mycket längre men man kan lugnt säga att marknaden växer. Enligt barclays finns nästan 2000 börshandlade produkter - en siffra som jag tror är mycket högre om man även ser till ovanstående produkttyper. Jag har en intressant presentation från Bloomberg och Barclays som går igenom marknaden och hur man enkelt kan använda denna typ av produkter i sitt allokeringsarbete. Den som är intresserad hör av sig så mailar jag den 80 sidiga presentationen...


Vecka 19 2009 - Med på tåget eller dags att kliva av?

  I torsdags noterades ännu en gång årshögsta på stockholmsbörsen och många tar nu position mot en rekyl. Det amerikanska stresstestet för bankerna kommer sannolikt att redovisas nu på torsdag. Banksektorn kommer nog att tynga index medan hälsovård bör kunna gå bättre. Personligen så väntar jag på mitt favoritbolags rapport som kommer i veckan och vid sidan av detta skall det bli intressant att se om dollarn tar mer stryk och kan bryta ner ordentligt under 8 kronor.

Här på sidan är det lite tunnt med läsvärda artiklar just nu och jag rekommenderar är www.marketap.se som är bland det bästa som går att få tag i när det morgonrapporter. Torbjörn Iwarssons krönika  brukar ge en bra bild över den så intressanta råvarumarknaden och så har vi några gamla favoritsidor i www.borslank och www.finansblogg.com.

Avslutningsvis vill jag citera en tunnhårig, blankpannad men oerhört skarp ung man som har en klart negativ syn på aktiemarknaden just nu. " Det har gått för mycket för snabbt. Alla dansar vid dörren. Rykten om svininfluensa kan få människor att sälja on mass - bästa ursäkten för att få sälja. Börsen overshootar hela tiden, både upp och ned. Två veckors oavbruten hausse - på vad? Världen går ite i kk? industrin fortfarande i spillror. Se öst - Baltikum skjutet i sank och kommer ta många år. BNP USA idag. Värsta makron har inte varit. Stresstesterna på the big 19 kan komma med rejält negativa överraskningar. Och mot detta - mycket pengar på sidlinjen, värsta året någonsin,  Vad kan få detta att vända? Vad är uppsidan? 15 procent? Kan vi gå upp 35-40 procent på junk när vi de facto är inne i det värsta klimatet sedan the great depression? Iså fall är det fan inte så illa som alla säger"

Han är långt ifrån ensam om denna negativa syn och den närmaste veckan blir oerhört intressant!vecka 18 2009 - Oroligt, men jag är fortsatt optimist.

Marknaden är på ungefär samma nivå som för en vecka sedan och den mexikanska svininfluensan har fått många att agera på säljsidan och media är som alltid snabba att "fläska" på med braskande rubriker. Jag har självklart ingen aning om hur många liv influensan kommer skörda men som en annan känd finansbloggare skrev häromdagen så dör två barn i Afrika varje minut pga malaria. När det gäller marknaden så har dollarn tappat cirka 6 procent mot kronan vilket fått min valutaposition att stiga med drygt 22 procent och eftersom jag fortfarande jobbar i branschen så "räddas" man av månadsregeln och kan inte sälja, för det hade jag säkert gjort om jag fått. Jag tror dock på en fortsatt svag dollar och skall försöka låta bli att sälja den 20 maj. Nytt på etfmarknaden är att jag fått sällskap av en ny svensk etfsida som fick bra utrymme i DI häromdagen. Sidan ser bra ut och det är kul att fler vaknar. Mitt eget projekt har gått trögt en tid, men jag har en del kontakter och ideér...
Be careful out there! 


Vecka 16-17 2009 - Back online!

Efter ett par veckor med teknikstrul och lite andra aktiviteter så har jag hittat tillbaka till tangentbordet. Idag är det den 21 april och gårdagen var återigen dyster på världens börser. Jag tror dock att detta är tillfälligt även om slagen kan vara stora även framöver. VIX har kommit ner under 40 (från 70-80) och vi får hoppas att den stannar eller sjunker ytterligare framöver. Rapportperioden är igång och som jag skrivit de senaste 5 veckorna så fokuserar jag på svenska aktier och jag är nöjd med dom rapporter som kommit än så länge. Allra bäst rapport har Axis levererat, men även Alfa Laval var helt okey och jag tror att den kan ta fart snart igen. Personligen har jag kört fast i att dollarn skall kollapsa eller åtminstone falla en del och jag har tagit position i MINI Short USD D som har en hävstång på 4 gånger och en knockout på 9,95 mot kronan. Första siktet är inställt på 7,70, men jag tror att både 6,60 och 5 kronor inte är osannolikt. Om det är pga G20, Kina, IMF eller Världsbanken kan jag självklart inte svara på, men jag tror att vi kommer få se stora förändringar framöver. Börslänk, Sloped Curve och andra sidor har skrivit en del bra saker på sistone och jag ligger lågt med att handla amerikanska etf:er en tid framöver. ETF:er är framtiden och jag hoppas verkligen att XACT får konkurrens snart - om inte någon svensk aktör agerar snart så kommer de utländska förvaltarna att denominera sina etf:er så vi slipper valutarisker här upp i norr. Hinner inte skriva mer idag eftersom jag är hemma och tar hand om mina sjuka barn...


Vecka 15 2009 - Påskvecka med äggjakt

Fortsatt rally under förra veckan och i Stockholm steg börsen med nästan 8 procent. Veckan som kommer är en kortvecka och många är lediga och jag kommer försöka komplettera med lite mer information om tillfälle ges.


Vecka 14 2009 - Allt stiger - utom guld...

Härliga dagar och jag har tyvärr inte hunnit skriva något denna vecka.


Vecka 13 2009 - Veckan inleds med starka signaler

Allt fler börjar bli optimistiska och signalerna från såväl Geithner, husköparna som fondförvaltare lovar gott för den närmaste tiden. Ännu har dock inte den svenska börsen brutit den negativa trenden, men vi närmar oss 710-730 med stormsteg. Snart är det månadsskifte igen och då kommer jag presentera en lista över årets bästa och sämsta etf:er så här långt och vilka som jag tror kan utvecklas bra även framöver. Jag fokuserar fortsatt mest på svenska marknaden, men även råvaror och finans är favoriter. Tittar man på den klassiska investeringsklockan så borde även teknologi och telekom finnas med i portföljen och QQQQ kan vara ett komplement. Kronan handlas kring 8 kronor mot dollarn och vi får se om en rekyl kommer eller om den skall stärkas ner mot 7,50 innan dollarn kommer tillbaka mot 8,50-9 kronor


Vecka 12 2009 - Två veckor upp - stark marknad, men fortfarande osäkert...

Och kronan handlas kring 8,16 jämfört med drygt 9,30 för bara ett par veckor sedan. De flesta är fortfarande övertygade om att detta är ännu ett bear-market-rally. Det känns dock som det är lite riktiga pengar som har hittat tillbaka till aktiemarknaden och handelsvolymerna är större under uppgångsdagarna så oavsett om detta är en tillfällig uppgång eller inte så försöker jag att låta bli att sälja. Jag fokuserar dock i första hand på svenska aktier och XACT Bull och Bear. Pga av lite tekniska bekymmer kommer uppdateringen vara sparsam den närmaste tiden och jag hoppas på att inspirationen kommer tillbaka snart. Antalet besökare är mellan 50-500 per dag och jag hoppas att det ökar för då ökar nog min skrivlust…


Vecka 11 2009 - Äntligen stigande kurser

Efter nästan en månads ytterligare nedgång kom vecka 11 som en befrielse. Frågan är dock om inte detta är ännu ett "Bear Market Rally"? Det som talar emot det är att det är betydligt fler som anser det denna gång än de senaste 4-5 gångerna och som gammal "contrarian" så gillar jag när antalet insideraffärer är låga och andelen aktielån höga - men visst kan det komma besvikelser som får investerarna att fly än en gång. En och annan blankare borde dock börja svettas lite och om vi inte får ett par dagar med kraftiga nedgångar så tror jag att vi snabbt kommer bryta 700-nivån i Stockholm och vägen mot åtminstone 800 känns inte lika avlägsen som bara för en vecka sedan. Under fliken aktier så kan du läsa mer om det som jag i första hand fokuserar på sedan kronförstärkningen tog fart - dvs svenska aktier. Min portfölj är övervikad mot finans och jag tror det finns fortsatt stor uppsida även om risken är fortsatt hög. Apropå risk så har den börshandlade fonden FAS kurs dubblerats under veckan och handlas just nu kring 5  dollar, men kursen var kring 25 dollar när året började så det är en lång väg kvar om nu någon haft fonden hela året. Jag säger än en gång att denna typ av etf:er skall användas som kortsiktiga instrument för att gas eller bromsa (FAS=gas & FAZ=broms).

Jag hinner inte skriva mer denna vecka, men jag hoppas att marknaden stabiliseras och att banksystemet inte hittar fler hundar i garderoben...


Vecka 09 2009 - Skidåkning är roligare än faktainsamling

Och sportlovsveckan kommer jag fokusera på att åka skidor och lägga jobbet på hyllan några dagar. Jag hoppas att redan nästa vecka kunna återkomma med åtminstone lite smakprov från vad några banker och nätmäklare har att säga om framtidens sparande.   


 Vecka 07 2009 - Mer och mer optimistisk

Den svenska aktieportföljen är fullinvesterad och jag blir allt mer positiv. Vi är mitt i rapportsäsongen och en hel del rapporter har varit svaga, men den svaga kronan, stimulanspaket och personalneddragningar gör att jag tror på en stark fortsättning. På torsdagen levererade SEB en riktigt stark rapport för 2008 och även om det kommer flera nyemissioner under våren så tror jag att vi faktiskt har passerat botten. När det gäller ETF:er så tror jag att det är läge att öka exponeringen och i första hand mot hälsovård, finans, klimatfonder och emerging markets och jag fokuserar några få fonder och har trots min optimism ganska tighta stop-lossnivåer. Även en del diagram visar äntligen på ett bättre klimat – ISM, VIX, TED-spread, Libor USD 3M och USD Swap-spreaden. Jag sticker som sagt ut hakan denna vecka och vi får se om jag måste rekapitulera till en försiktig hållning eller om vi kan få ett 2009 där börserna vänder upp och att faktiskt världsekonomin kommer på fötter 2010. Många i finansbranschen är tveksamma till hur Obama och politikerna skall reda ut alla bekymmer som började på deras egen hemmaplan. Jag tror som ni som läser denna sida att kartan kommer ritas om rejält och ETF:er får sitt genomslag när riskaptiten kommer tillbaka. Jag tror även att andra ersättningar och avgifter kommer sjunka så att denna lukrativa bransch anpassar sig till verkligheten och tar mer ansvar än den gjort tidigare.


 
Vecka 06 2009 - Inverterade fonder i topp och Bank i botten - men nu är vi nära en vändning...

 
2009 inleddes med uppgångar som dock snabbt förbyttes till kraftiga nedgångar som leddes av bankaktier. I Sverige så har SEB varit årets stora förlorare med en nedgång om drygt 38 procent, följt av Swedbank ned 31 procent, SHB -14 och Nordea "vinnare" med en nedgång om "bara" 17 procent. Mellan den 23 och 28 januari steg bankerna  med mellan 10 och 25 procent, men efter uppgifter om att det amerikanska finansdepartementet skulle lyfta ut giftiga tillgångar ur bankernas balansräkningar samt att Goldman Sachs den 26 januari släppte ytterligare en negativ analys för den amerikanska banksektorn så vände marknaden ner igen med banker i spetsen. Jag räknar med en fortsatt volatil aktiemarknad och bilden som hittills målats upp från de rapporterande bolagen är entydig (och inte alls överraskande) en kraftig inbromsning och för att vara helt ärlig - makrobilden är nattsvart och jag tycker att man skall vara försiktig och snabb att stänga positioner om man nu skall vara inne i marknaden.  Här nedan redovisas resultatet för de bästa och sämsta ETF:erna under januari månad och de fetmarkerade är fonder som jag skrivit om de senaste 6 veckorna.  
Listan:
FAZ 41,18% SKF 39,70% EFU 27,42% TZA 22,84% SEF 22,49% FXP 20,23% XBI -1,57% RXL -2,77% QCLN -3,35% DBA -4,74% IXJ -5,28% PWND -6,11% SPY -8,13% PBW -8,70% XLV -10,62% VT -10,86% PIO -12,70% IGF -12,97% EFA -13,64% PID -13,99% VNQ -16,95% PXR -17,51% IXG -21,50% VFH -23,60% PRFF -25,69% XLF -27,01% RKH -31,97% RKH -31,97% IAT -32,05% URE -33,59% KBE -35,12% UYG -46,20% FAS -64,58%

Använd Yahoo Finance eller Finviz om du inte lärt dig alla börskoder eller titta på: http://www.etftrends.com/wp-content/uploads/2009/01/januaryetfreport.pdf