Vecka 10 2009 - Dags för bankerna att vakna
Jag längtar tillbaka till skidbacken - veckan som gått har varit fortsatt turbulent och slutade i riktigt svag tendens. Mitt arbete med att få fram kompletterande information från bankernas pch nätmäklarnas officiella prislistor går trögt och det är bara att inse att tiden inte räcker till. Prislistorna som jag började att titta på ger följande bild. Bankerna vill fortfarande ha 0,65 procent i courtage för amerikanska etf:er och många tar lika bra betalt på Londonbörsen - dessa avgifter är helt orimliga och jag hoppas verkligen att dom inser detta. När det gäller Avanza och Nordnet är avgifterna kring 0,15 procent. Det finns sannolikt utrymme för att förhandla ner dessa avgifter också - jag tycker inte att man ska behöva betala mer än 0,1 i avgift och är du aktiv eller handlar stora volymer så kan avgifterna enkelt halveras. Tänk även på att clearing-, settlement-, och övriga kostnader kan tillkomma så var noga med att stämma av med din mäklare innan du gör affärer. När det gäller övriga aktörer så vet jag att HQDirect har bra tjänster för aktiva traders och jag hoppas kunna få lite mer information kring deras kostnader under veckan som kommer.
Den svaga svenska kronan gör det inte kul att handla med etf:er just nu och det kombinerat med den svaga aktiemarknaden gör att intresset hos mig och många andra är lägre än vanligt. Jag tittar en hel del på www.etfsecurities.com som växer så det knakar, men jag har inte sett någon svensk aktör som har deras fonder än så länge.
Värt att notera är att de stora utflödena från amerikanska aktiefonder fortsätter och även den största etf:en som handlar med amerikanska aktier hade uttag om drygt 13 mdr dollar under februari. Vi får se om den negativa utvecklingen i USA stannar upp och att Tim Geithner & Co kan komma upp med lite mer detaljer så att köparna vågar komma tillbaka...
Vecka 08 2009 - Börjar det bli dags för råvaror?
Under perioder med stigande inflation tenderar råvarumarknaden att gå bättre än aktiemarknaden – vi är inte där ännu, men med dagens politik tror jag bara att det kan sluta med att inflationstrycket stiger. Olja, gas och de flesta andra råvaror har fallit kraftigt de senaste 7-9 månaderna och jag anser att man nu bör komplettera sin aktie- och ränteportfölj med någon form av råvarufond. Det finns ett antal intressanta ETF:er som jag tror kan vara en bra investering oavsett om aktiemarknaden stiger eller faller än en gång.
Anders Elgemyr, journalist och analytiker diskuterade råvarumarknaden med legendaren Jim Rogers för några månader sedan och en del av nedanstående text har jag lånat till denna artikel.
Jim Rogers som blev en världskändis efter att ha förutspått den kraftiga uppgången i råvarupriserna som vi sett under 2000-talet har sedan flera månader talat sig varm för råvaror. Han tror råvaror kommer tillbaka med kraft och har vid flera tillfällen sagt - "kan någon tala om för mig varifrån det nya utbudet ska komma? Fråga ekonomerna var de stora nya oljekällorna finns, varifrån ska vetet, varifrån ska metallerna komma. Efterfrågan bara fortsätter växa. Det vi ser nu är en tillfällig nedgång i en fortsatt stigande trend".
Jim Rogers menar att råvarupriserna går i cykler på 16-18 år. Ett råvarurally byggs upp under flera års tid. Det börjar i tiden efter den föregående boomen när det finns mycket gott om utbud. Inom metallindustrin har flera gruvor startats som pumpat ut råvaror till låga produktionskostnader men till allt läge försäljningspriser. Det är först när gruvorna börjar stängas som efterfrågan växer sig större än utbudet. När allt fler gruvor stängs och den långsamt stigande efterfrågan växer om utbudet, uppstår bristsituationen. Även perioder med större efterfrågan än utbud kan vara i flera års tid innan priserna börjar stiga. Men när väl priserna drar iväg skapas lätt ett självspelande piano.
Jim Rogers hänvisar ofta och gärna till den topprankade aktieanalytikern Barry Bannister på Stifel, Nicolaus & Co som har gjort analyser av samvariationen mellan råvarupriser, inflation och aktiemarknaden. Perioder när aktiemarknaden går bättre än råvarumarknaden är särskilt i tider med fallande inflation. Rogers gör allt för att tala emot den allmänna tron om att investeringar i råvaror är mer riskabla än andra investeringar. Det finns fyra stora tillgångsslag att investera i: Obligationer, aktier, fastigheter och råvaror. För det första menar han att det är dumhet som gör att det är ok att investera i tre av dessa men inte det fjärde. De är som sagt kontracykliska. När aktiemarknaden sjunker i perioder med stigande inflation och sjunkande tillväxt, stiger istället ofta råvarupriserna. Det är ju bland annat stigande råvarupriser som bryter högkonjunkturerna genom att dessa får inflationen att stiga och därmed tillväxten att sjunka.
Jim Rogers älskar att påpeka att aktiemarknaden ofta går igenom långa, tråkiga perioder. Från 1900 till 1920 stod aktiemarknaden stilla trots att världsekonomin växte. Sedan exploderade aktiemarknaden under 1920-talet. Under 1966 handlades Dow Jones index runt 1.000. År 1982 hade indexet fallit tillbaka till 800, vilket motsvarar en nedgång med 20 procent under 16 års tid, oräknad den höga inflationen under samma tidsperiod. ”So much for long-term investing. Men de följande 15 åren steg aktiemarknaden", konstaterar Jim Rogers.Han hänvisar gärna till studien "Facts and Fantasies About Commodity Futures" av Gary Gorton och K. Geert Rouwenhorst vid Yale School of Management som visar att risken är lägre i råvaror än i aktier.
I sina böcker uppmanar han alla att gräva sig ner i statistiken och bilda sin egen bild. Han ger inte mycket för investmentbankernas analyser som ofta görs av någon nyutbildad assistent. Metoden han förespråkar består i att försöka se var de stora trenderna finns. Är utbudet på väg upp eller ner. Hur ser efterfrågan ut? Hur ser utbudet ut? Möts de eller kommer det att uppstå över- eller underutbud? Som mycket framgångsrik råvaruhandlare är han ödmjuk nog att många gånger påpeka vilka felaffärer han själv har gjort. Dessa har oftast skett när han gripits av stundens ingivelse och försökt hitta mer kortsiktiga rörelser i marknaden. Han ser sig själv som en dålig trader men som framgångsrik långsiktig investerare.
Ett intressant exempel han tar upp är bly. Metallen hör till de mest hatade på grund av alla miljö- och hälsoskador som den förorsakat. På grund av detta stängs allt fler blygruvor och knappast några är på väg att öppna. Efterfrågan har också fallit dramatisk i perioder när man försökt hitta alternativ till bly. Jim Rogers analys är dock att alla miljoner kineser och indier som får bättre ekonomi kommer att vilja köpa motorcykel och kanske till och med en bil. Alla de miljoner nya bilbatterier som kommer att krävas för detta, kommer att driva upp priset på bly över de kommande åren.
Och det är definitivt en bättre metod att köpa en råvaru-ETF än att köpa företag som gynnas av en råvara som går upp i pris. Företag som producerar råvaror är utsatta för många andra risker som inte har med råvaran att göra, såsom konkurrens, lokal konjunktur, strejker, dålig företagsledning osv. Tror man på en råvara är det alltid bättre att investera i råvaran direkt.Är du intresserad av att veta vilka ETF:er som jag fokuserar på så måste jag be att få återkomma - tiden räcker inte till idag och maila eller skriv gärna på bloggen så lovar jag att återkomma. Etfsecurities är stora på området och två andra amerikanska ETF:er med börskoderna MOO, DBA börjar se intressanta ut igen.
Vecka 05 2009 - Stora möjligheter och ännu större risker
Inte alla produkter är rätt för alla investerare. Det som jag skriver om denna vecka riktar sig till investerare som är mycket riskbenägna och som är skickliga på timing.
Det man i första hand skall tänka på är att hävstångs-ETF:er är mest lämpade för kortsiktiga investerare och inte för dom som sparar mer långsiktigt så finns det hundratals bättre alternativ som fungerar bättre.
Inverterade fonder möjliggör för investerare att säkra sina övriga investeringar, vilket gör dem särskilt attraktiva tuffa år som dessa. Det finns även inverterade fonder med hävstång och precis som de långa fonderna så bör man se dessa som kortsiktiga komplement eller kryddor.
Ett exempel:
Antag att börsen stiger 4 procent på måndagen. Har man en 200 procents inverterad hävstångs-ETF kommer den att falla med 8 procent. På tisdagen faller börsen 3,8 procent vilket gör att index är oförändrat. Hävstångsfonden ökar med 7,6 procent, vilket ger det en minskning med 1 procent efter bara två dagar.
Fenomenet är egentligen enkel matematik - det tar en större vinst för att komma tillbaka. En förlust på 50 procent kräver 100 procent vinst för att komma tillbaka på noll. Som du förstår så kommer en procent här och där på sikt slå hårt på resultatet
Som jag har sagt tidigare, bör du tänka på att använda dessa produkter med försiktighet - så mycket som de har potential att generera superavkastning, kan de skapa stora hål i din portfölj också. För mer info - besök gärna:
http://www.direxionshares.com/etfs?overview;funds=bgu,bgz,dpk,dzk,edc,edz,erx,ery,fas,faz,mwj,mwn,tna,tyh,typ,tza
http://www.proshares.com/funds
Vecka 04 2009
Klarar Obama alla utmaningar?
Bank och finans har varit de senaste veckornas stora förlorare och just nu känns en vändning upp tyvärr ganska avlägsen. Den här veckan hade jag planerat att skriva lite om hävstångs- och inverterade ETF:er, då det blir allt mer populärt. Amerikanska Direxion lanserade så sent som i november ett antal nya sektor-ETF:er med 300 procents hävstång och ikväll när de amerikanska börserna faller drygt 4 procent så sjunker t.ex. Financial Bull 3X med mer än 35 procent medan Direxion Bear 3X stiger med drygt 35 procent.
Jag lovar att återkomma med mer information kring dessa och de fonder som Rydex och ProShares tillhandahåller, men känner att nuvarande marknad är tillräckligt volatil för de allra flesta sparare.
Vad ska då ta oss ur denna finansiella härdsmälta? Tittar på de riktigt långa trenderna så har vi inte bottnat ännu och ser man till hur tillväxten i världen har bromsats upp det senaste året så blir man också mörkrädd. För trots rekordlåga P/E-tal så känns det inte omöjligt med 30 procents ytterligare nedgång, men vi får hoppas att ”worst case scenario” inte blir verklighet.
Jag är trots ovanstående rader ganska optimistisk och tror att vi får en vändning på världens börser före halvårsskiftet. Jag ställer en hel del av mitt hopp till Barack Obama och den nya amerikanska administrationen och hoppas att de kan hantera USA:s ekonomi bättre än sina föregångare. I sitt anförande idag sade Obama bland annat: "Vår ekonomi är svårt försvagad, en konsekvens av girighet och oansvarighet från vissa, men också som en följd av ett kollektivt misslyckande att göra svåra val och förbereda nationen för en ny tid". Han utlovade snabba åtgärder avseende ekonomin, och sade också att de som har hand om amerikaners pengar "kommer att hållas ansvariga". "Överallt vi vänder oss finns det arbete att utföra. Ekonomins tillstånd manar till åtgärder, tydliga och snabba, och vi kommer att agera - inte endast för att skapa nya jobb, men för att lägga grunden för tillväxt", sade Barack Obama, och fortsatte med att "vi kommer att bygga vägarna och broarna".
Jag hoppas som sagt att Obama klarar att hantera denna svåra situation och att han får stöd och hjälp från Världsbanken, Internationella Valutafonden och ett antal länder eftersom - Dagens ekonomiska situation är unik och risken för en lång, och aldrig tidigare skådad, utdragen kris är stor om inte man tar ett globalt ansvar.
Vecka 03 2009
Grön och Alternativ Energi
De flesta branscher har fortsatt kämpigt med den ekonomiska nedgången. En stram kreditmarknad och sjunkande försäljning för de flesta bolag oavsett region. Den alternativa energisektorn och dess börsnoterade fonder har trots dessa faktorer faktiskt sett ett uppsving i investeringar och försäljningssiffror. Man ska dock ha i bakhuvudet att bolag i sektorn ofta är högt skuldsatta och att det finns många bolag som kommer slås ut de närmaste åren. Ett alternativ är då att investera i ett brett index och denna vecka listar jag några olika fonder som kanske kan intressera en del sparare.
En orsak till senaste tidens upprekyl sägs vara Barack Obamas uttalanden om alternativ energi och energieffektivitet. Ett annat skäl är att den amerikanska aktiemarknaden har återhämtat sig något sedan mitten av november och detta är en sektor som, precis som finans och läkemedel, bör vända före många andra sektorer. Jag tror att denna sektor bör viktas upp successivt under 2009 och rekommenderar indexfonder före enskilda aktier. Det finns ett antal skickliga aktiva förvaltare, men jämför gärna deras avkastning och avgifter med nedanstående information.
Jag har hittat minst 20 börshandlade fonder inriktade mot sektorn och jag har valt att skriva lite om några av dessa. Många är relativt nystartade och än så länge är informationen rätt bristfällig, men jag har försökt att sätta samman lite kort information om några olika varianter och hoppas kunna återkomma längre fram.
Besök gärna: http://seekingalpha.com/article/30119-green-and-alternative-energy-etfs dom listar några och jag kommer ta fram mer information om jag märker att det finns intresse.
First Trust NASDAQ Clean Edge US Liquid - Fonden har funnits i snart två år och kursen toppade i maj 2008. Kursen har sedan dess fallit med mer än 60 procent och börjar se intressant ut ur ett tekniskt perspektiv. Förvaltningsavgiften är 0,6 procent och fondförmögenheten är bara 24 mln usd. Linear, First Solar, Memc, Itron är största innehaven och de största tio innehaven är drygt 54 procent av portföljen.Mer info hittar du på: http://www.ftportfolios.com/Retail/etf/etfsummary.aspx?Ticker=QCLN
PowerShares WilderHill Clean Energy - Är den största fonden och har funnits sedan mars 2005. Med drygt 600 mln usd under förvaltning och en förvaltningsavgift om 0,66 procent är detta en likvid fond som passar många. Fonden har backat 70 procent sedan december 2007 och har senaste två månaderna klättrat cirka 30 procent. Inget innehav väger mer än 5 procent och beta är hela 1,93 och standardavvikelsen höga 38,14.
PowerShares Global Wind Energy - är en global fond som investerar i vindkraft. Föredömlig information finns på deras hemsida och på faktabladet: http://www.invescopowershares.com/pdf/P-PWND-PC-1.pdf
Van Eck Market Vectors Environmental Services ETF - 0,55 procents avgift för en fond http://www.vaneck.com/sld/vaneck//offerings/factsheets/EVX_FactSheet.pdf
Vecka 02 2009
Hälsosamma ETF:er
En av de bästa sektorerna under 2008 var läkemedelssektorn och frågan är om inte 2009 också är ett år där denna sektor skall överviktas. Historiskt brukar läkemedelsaktier klara sig bättre än många andra branscher när marknaden är svag och enligt mig så bör året som kommer att vara intressant för läkemedelsaktier av flera olika skäl.
- Nya storsäljande läkemedel kan få genomslag under 2009-2010
- Stora patent upphör 2011, men detta bör marknaden redan ha tagit hänsyn till
- Fortsatta besparingsprogram hos de stora läkemedelsbolagen bör kunna öka dom redan höga vinsterna
Som investerare finns det massor av alternativ – det vanligast är nog att man köper Astra Zeneca, Meda, Elekta och kanske Getinge. Många kunder använder också fonder för att få en bredare portfölj och enligt Morningstar så finns det ett fyrtiotal olika läkemedelsfonder. De senaste tio åren så har Carnegie och SEB varit de mest framgångsrika förvaltarna och Carnegie sticker verkligen ut med Carnegie Global Healthcare som stigit med 350 procent sedan 1998! Men att investera nu är en helt annan sak – samtliga förvaltare har slutat under de senaste åren och fonden har backat med hela 36 procent det senaste året. SEB Läkemedelsfond är mer lik en indexfond och har backat knappt 10 procent det senaste året. Avgiften är 1,5 procent och standardavvikelsen är 12,7. Som du säkert redan har räknat ut så har jag andra alternativ – det finns t ex. drygt fyrtio ETF:er med inriktning mot hälsovård. Många är väldigt små och många är väldigt smala, som t ex. HealthShares Ophthalmology eller HealthSares Cancer. Denna vecka har jag tittat närmare på några olika alternativ till ovanstående traditionella placeringsalternativ.
Precis som inom finans så finns det en ETF med hävstång, den heter ProShares Ultra Health Care och placerar i amerikanska bolag. Största innehav är Johnson & Johnson med 11 procent följt av Pfizer 7 och Abbott Labs knappt 5 procent. Avgiften är höga 0,95 procent och med dubbel hävstång så är självklart risken hög.
Störst omsättning är det i Health Care Select Sector SPDR som har ett förvaltat kapital om mer än 17 miljarder kronor. Avgiften är 0,23 procent och portföljen är mycket fokuserad med 60 procent i de tio största bolagen. Standardavvikelsen är 13,5 och beta är låga 0,7 procent.
Bredaste ETF:en är iShares Global Healthcare som har en avgift om 0,48 procent, standardavvikelse om 11,9 och beta på 0,62 procent. Johnson & Johnson, Novartis, Pfizer och Roche är största innehav och Astra Zeneca väger drygt 3 procent.
Vill man bara ha exponering mot bioteknik så finns bland annat SPDR S&P Biotech med en förvaltningsavgift om låga 0,35 procent. Det finns ytterligare ett trettiotal fonder, men någon av ovanstående tror jag bör passa många investerare.
Vecka 01 2009
Kort om några olika fonder för den som tror att vi sett det värsta för bankerna - nedan listar vi fem av cirka 30 finansfonder som vi tror kan återhämta sig under 2009. För den riktigt riskvillige finns även UYG - ProShares Ultra Financials, men vi har inte tagit med hävstångsfonder i denna jämförelse.
Lägst avgift Vanguard Financials med en årlig avgift om 0,2 procent. Amerikanska banker och de största 10 innehaven är cirka 40 procent av fonden - JPMorgan och Bank of America väger 8 procent vardera. Fonden är liten och har funnits sedan 2004 och hade senast en utdelning om ungefär 5 procent. Beta 1,19, standardavvikelse 21,75.
Den som vi använt mest de senaste året är iShares Global Financials. Avgift 0,48 och som namnet antyder är det en bred global fond med många små innehav - största innehavet JPMorgan 4 procent. Trots detta är beta 1,4 och standardavvikelse 22,72.
Den mest koncentrerade portföljen har nog Merrill Lynch Regional Hldrs som har hela 92 procent av portföljen i de tio största innehaven. JPMorgan U.S Bancorp 18 procent var och 17 procent Wells Fargo.
Den mest omsatta finans-ETF:en är SPDR Financial Select Sector som har en avgift om 0,23 procent och som har en mycket koncentrerad portfölj där JPMorgan väger cirka 12 procent. Beta 1,28 och standardavvikelse 23,46.
En annan ETF med nästan 50 procent av förmögenheten investerat i de tio största innehaven är PowerShares FTSE RAFI Financials som har en förvaltningsavgift om 0,75 procent och som bara funnits i två år.
Försäkringsbolagen har gått starkt de senaste veckorna och både iShares och PowerShares har ETF:er som är helt inriktade på denna subsektor.
Vecka 52 2008
PowerShares Emerging Markets Infrastructure
Med den globala avmattning som pågår just nu kanske det inte skall vara den bästa tiden att investera i infrastruktur och nya marknader, men jag tror att denna sektor kommer att kunna återhämta sig under 2009-2010 och vill tipsa om en fond som man kan ha som krydda i en portfölj. Denna investering är knuten till två entydiga trender: urbanisering och brist på god infrastruktur i många nya nationer.
År 1975 fanns det bara tre städer i världen med över 10 miljoner invånare. 2008 finns det 20 städer, varav 15 är på tillväxtmarknader. Bara Kina har över 100 städer med en befolkning som överstiger 1 miljon. Tillsammans med denna urbanisering ökar den internationella handeln. Detta innebär att om inte dessa länder bygger fler flygplatser, vägar, järnvägar, hamnar och rörledningar, kommer deras tillväxt bromsa in ännu kraftigare. Morgan Stanley förutspår att 22 biljoner euro kommer att spenderas på dessa projekt under de närmaste tio åren. Detta omfattar även kommunikationsinfrastrukturen, dvs. mobiltelefoni och kabelleverantörer.
Här är ytterligare några intressanta fakta för att belysa möjligheter.
• Endast 5 procent av vägarna i Brasilien är belagda
• Kanada nyligen inlett en $ 33 miljarder infrastruktur plan
• Kina planerar att bygga 97 regionala flygplatser fram till 2020
• De största 20 containerterminalerna har sett tillväxt på 42 procent under de tre senaste åren
• Sydafrika är 4:e snabbaste mobiltelefonmarknaden i världen
• Mexico City snart kommer att passera en befolkning på 20 miljoner
• Kina spenderar 10 procent av sin BNP på infrastruktur
Exempel på några större innehav i fonden:ABB
Caterpillar
Areva
CCC
RIO
Förvaltningsavgift:
0,75 procent/år
Riskfaktor:
Hög – tänk även på att fonden är relativt liten än så länge så likviditeten kan vara tunn – fonden består av cirka 60 aktier
Risk Management: 10 % stop/loss
Tips:
En investerare kan komplettera PXR med iShares Global Infrastructure ETF (IGF). IGF har 25 procent i amerikanska aktier och lägre direkt exponering mot tillväxtmarknader