Weebly Site

 

Nedanstående graf är per 28 september 2009

Picture

2009 - Kommentarer till årets transaktioner

5 oktober:
Samtliga innehav säljs idag och till att börja med använder jag 40 procent av de likvida medlen till att köpa XACT OMXS30 till kurs 86,30.

3 oktober:
Jag kommer börja en ny anställning efter helgen och av den anledningen kommer portföljen att avvecklas. Fortsättningsvis kommer jag fokusera på endast fonder och börshandlade instrument. När jag skriver fonder så menar jag självklart börshandlade fonder och när det gäller PPM och annat pensionssparande får man ju tyvärr än så länge hålla sig till "vanliga" fonder.

29 september:
Sannolikt kommer hela portföljen att avvecklas inom kort. Portföljen som har 50 procents likviditet innehåller följande sex bolag: Elekta 10,3%, Meda 9,5%,  SHB A 8,8%, Nordea 8,1%, Skanska 7,8% och Astrazeneca 7,0%. Portföljen har sedan 2008-01-01 stigit med 33,9% samtidigt som börsen (OMXSBGI) sjunkit 12 procent.

17 september:
Med 50 procents likviditet är det konstigt att portföljen klarat så väl de senaste två veckorna. Självklart har det kliat i fingrarna ett antal tillfällen, men jag känner att en korrektion är nära och kommer inte riskera årets uppgång med att kliva på några nya aktier i detta läge.

27 augusti:
Säljer resterande MTG och höjer således likviditeten i den svenska portföljen till 50 procent. Det känns som köparna blir färre och färre och fallhöjden på såväl MTG som börsen i stort är rejäl.

5 augusti:
Kan inte låta bli att sälja även Teliasonera och likviditeten är nu 45 procent.

3 augusti:
Ökar likviditeten till cirka 35 procent då jag idag sålt HM och Alfa samt halverat MTG och tagit hem lite vinst på Skanska. I Förra veckan sålde jag Ericsson och nu finns äntligen en graf som visar på utvecklingen sedan 2008-01-01.

25 juni:
Inga förändringar på länge, men en uppdaterad graf finns längst ner på denna sida. Ericsson och Elekta ligger närmast till hands till försäljning men jag avvaktar och åker bort ett par dagar och hoppas att inga större ras inträffar.

19 maj:
Precis som de flesta förvaltarna så tycker jag inte om likvida medel just nu. Jag köper dock in en defensiv aktie som bör klara eventuella rekyler bättre än de flesta. Jag köper cirka 10 procent Teliasonera och räknar med att fler kan behöva vikta upp denna aktie om riskaptiten dämpas framöver.  

14 maj:
Köper in Ericsson och minskar likviditeten till drygt 10 procent. Börsen har backat senaste dagarna och det är ett svårt läge, men jag kan inte låta bli att köpa. Orosmolnen är fortsatt många och jag tycker att portföljen är relativt defensivt viktad.

8 maj:
Nu på morgonen väljer jag att stänga SSAB (99,75) som varit med i portföljen sedan 24 mars. Jag ökar likviditeten till ca 20 procent och har ögonen på Ericsson och ett par ytterligare aktier.

6 maj:
Trots en stark rapport så har Astrazeneca backat sedan köpet den 27 april - det känns som mycket arbitragehandel mellan London och Stockholm och jag känner ingen större oro. Aktien handlas i en korridor mellan 270 och 310 kronor och jag hoppas självklart att den skall brytas på ovansidan och att bolaget redovisar lite framgångar i forskningsportföljen. Skanska kom med rapport nu på morgonen och även om vinsten är halverad så tycker jag att det var en stabil rapport och det område som jag gillar mest med Skanska (PPP-Porjekten) bör kunna bli bättre framöver. Meda delar ut 75 öre idag och rapporten var över förväntan och aktien behålls och siktet är inställt mot cirka 70 kronor. SSAB levererade också fina siffror och sedan köpet 24 mars så har aktien stigit ordentligt och en försäljning är nära. Bankerna behålls och det känns skönt att ha de två starka bankerna i portföljen eftersom jag tror Ukraina och Baltikum kan stöka till det ännu mer. MTG har varit portföljens bästa innehav den senaste tiden och i och med min syn på dollarn så kommer jag behålla aktien.

28 april:
Ömsom vin och ömsom vatten. Jag säljer nu Sandvik som kom med en mycket svag rapport och tar in Handelsbanken som levererade en urstark rapport. Jag säljer även resterande Swedbank och portföljen består därefter av (i storleksordning): Skanska, Meda, SSAB, SHB, Elekta, MTG, Astrazeneca, HM, Alfa Laval och sist och minst Nordea.

27 april:
Minskar likviditeten och köper in Astrazeneca inför rapporten i nästa vecka. Kan tyckas galet att ta in en defensiv aktie när jag fortfarande är optimist. Portföljen har nu 11 innehav och Sandvik, SSAB och Meda är tyngst, medan Swebank och Nordea väger lättast efter förra veckans försäljningar. Köper även lite mer Skanska som fått några fina orders den senaste tiden och Skanska är efter transaktionen det tyngsta innehavet med nästan 11 procents vikt.

23 april:
Ursvag rapport från Swedbank och det kliar i fingrarna att sälja resterande aktier, men jag behåller tillsvidare. Enda tänkbara alternativet SHB vill jag först syna rapporten innan ett eventuellt byte sker. Likviditeten är knappt 15 procent och den behålls. Portföljen är per igår upp 6,3 procent sedan förra årsskiftet medan index är ner 27,4!

21 april:
Axis rapport var riktigt bra och sedan köpet den 4 februari är aktien upp 66 procent och jag tar trots allt vinsten och köper in ett annat tillväxtbolag som jag tror kan bryta upp under året. Meda höll vid senaste rapporttillfället fast vid att ebitda-marginalen för 2009 skall vara över 30 procent och oavsett konjunktur så tror jag deras offensiva satsningar kommer ge betalt framöver. Jag brukar tveka kring bolag med hög skuldsättning och goodwill, men känner att Meda känns bättre än Getinge och Astrazeneca som är de övriga alternativen i sektorn.

20 april:
Känns som rekylen är nära och jag inleder veckan med att minska i Nordea och Swedbank. Portföljen har nu 16 procent likviditet, men jag tror rekylen är tillfällig och är fortsatt optimist. Något som jag tror allt mer på är en svagare dollar och portföljen känns ganska balanserad mot ett sådant scenario. per i fredags var portföljen upp 2,5 procent från förra årsskiftet vilket kan jämföras med stockholmsbärsen som är ner 27,7 procent.

5 april:
Portföljen har utvecklats mycket starkt trots att jag sålde Boliden för tidigt. Nordea är den största orealisarade förlusten medan Swedbank som köptes in för månad sedan har stigit med 88 procent. Utdelningarna börjar trilla in så smått och portföljen är fortsatt fullinvesterad. 

24 mars:
Jag säljer resterande Boliden och tar en chansning med SSAB. Många av SSAB´s konkurrenter har vinstvarnat den senaste tiden och jag går än en gång emot och köper SSAB. Aktien har tillsammans med bankerna högst beta på stockholmsbörsen och samtidigt är P/E-talet bland de lägsta. Jag kommer ha en tight S/L... 

16 mars:
Jag ökade i Boliden den 10 nobember 2008 (kurs 22,60) och väljer idag att minska positionen med motsvarande antal. Totalt sett är Boliden fortfarande på minus och jag känner att årets uppgång om nästan 90 procent är värd att skydda i detta marknadsklimat. Boliden är dock fortfarande ett av de tyngsta innehaven i den svenska portdföljen (tillsammans med Sandvik, Elekta och Alfa)

10 mars:
Rekyl upp för banksektorn och portföljen utvecklas riktigt starkt. Inga förädringar, men HM och Elekta ligger sämst till om vi bryter upp ytterligare.

5 mars:
Fortsatt turbulens på världens börser och svenska börsen har klarat sig mycket bra trots allt. En stor förklaring är den svaga kronan och portföljen behålls intakt. Boliden har stigit med 60 procent den senaste månaden och är tillsammans med Sandvik senaste tidens starkaste aktier i portföljen. Alfa Laval har kommit tillbaka en del men är fortfarande ner nästan 20 procent sedan köpet i september 2008. Senaste köpet Axis har backat med 8 procent sedan köpet i början av febuari och bankerna är fortsatta sänken för portföljen och jag försöker hålla mig från säljknappen, men väljer att byta SEB till Swedbank.  

17 februari:
Senaste köp i portföljen är Axis som jag tror kan komma tillbaka under året. Portföljen består annars av stora bolag som: Alfa, Boliden, Elekta, HM, MTG, Nordea, Sandvik, SEB och Skanska. Den svenska portföljen är fullinvesterad och jag sitter still i båten...

Nedanstående graf är per 31 juli

Picture

nedanstående graf är per 25 juni